ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان روشی است که برای جبران دندان های از بین رفته مناسب است. به هر دلیلی ممکن است افراد ناچار به کشیدن دندان ها شوند، کشیدن دندان باعث از بین رفتن دائمی ریشه دندان ها شده و متاسفانه بعد از آن هیچ جایگزین دیگری به عنوان پایه نگهدارنده دندان وجود ندارد. در مواردی که تنها تاج دندان ها آسیب می بیند و امکان بازسازی و ترمیم ریشه دندان وجود دارد می توان از انواع پروتز های دندان یا روکش های مصنوعی استفاده کرد، در واقع تا زمانی که ریشه دندان سالم است امکان بازسازی آن وجود دارد اما در مواردی که دندان ها به طور کامل کشیده می شوند، تنها گزینه درمانی کاشت ایمپلنت است. در این صورت است که شما می توانید از یک جراح ایمپلنت برای کاشت دندان طبیعی کمک بگیرید و در بازه ی زمانی چند ماهه بتوانید از داشتن دندان هایی که بسیار شبیه به دندان های طبیعی خودتان است لذت ببرید. ارزش دندان ها زمانی مشخص می شود که شما در اثر کشیدن تعداد زیادی از آنها قادر به غذا خوردن و یا صحبت کردن راحت نباشید. در این صورت است که به دنبال راهکاری برای جبران بی دندانی هستید و ایمپلنت بهترین راه و دائمی ترین روش است که به شما کمک می کند.
نتایج شگفت انگیز جراحی ایمپلنت دندان را در ویدئو ارائه شده مشاهده کنید
ایمپلنت دندانی یا همان کاشت دندان یکی از بهترین، دائمی ترین و ثابت ترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته و یا شکسته است. به همین دلیل دکتر قمری از روش هایی برای جایگزین کردن دندان ها به منظور اصلاح طرح لبخند نیز توضیح می دهند تا به افراد در این خصوص کمک نماید.
در گذشته وقتی فرد یکی از دندان های خود را از دست می داد، چاره ای جز این نداشت که سال ها منتظر بماند تا تمامی دندان های دیگر خود را از دست بدهد و سپس بتواند دندان مصنوعی متحرک را جایگزین کند. در مدتی که انتظار افتادن دندان های دیگر را می کشید، لثه به مرور تغییر شکل می داد، فرد به راحتی نمی توانست غذا بخورد یا تکلم کند و زیبایی دندان ها و سلامت دهان خود را از دست می داد. از طرفی، فرد اصلاً احساس راحتی با این دندان های مصنوعی نداشت و با مشکلات بسیاری مواجه می شد. بدفرم شدن دندان های مصنوعی و تحلیل لثه ها از مشکلات دندان مصنوعی های قدیمی بود.
شاید در سالهای گذشته اولین گزینه ای برای افراد بی دندان استفاده از دندان های مصنوعی بود. دندان مصنوعی یا پروتز های متحرک در اولین نگاه شاید مناسب و پر متقاضی به نظر می رسید اما رفته رفته افراد به عوارضی که در اثر استفاده از آن ایجاد می شد پی بردند. مشکلاتی که بعد از دندان مصنوعی گریبان گیر افراد می شود تدریجی است و در نهایت باعث می شود که فرد ناچار به پرداخت هزینه های بسیار زیاد تر از ایمپلنت دندان شود. یکی از عوارضی که دندان مصنوعی در پی دارد تحلیل لثه ها و از بین رفتن استحکام استخوان فک است. با فشاری که دندان های مصنوعی به لثه و فک وارد می کند در نهایت لثه ها دچار ساییدگی و تحلیل می شوند تا جایی که دیگر قادر به نگهداری دندان مصنوعی نباشند. بعد از آن اگر فرد در سنین میانسالی قرار داشته باشد ناچار است که علاوه بر ایمپلنت دندان ، جراحی لثه و یا بازسازی استخوان فک را نیز انجام دهد.
اما پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن پروتزها، دندانپزشکان هم توانستند از پروتزهای کاشتنی در داخل استخوان فک استفاده کنند. ایمپلنت دندان (Dental Implant) نوعی پروتز (فیکسچر) است که جراح ایمپلنت آن را داخل فک جایگذاری می کند.
این پروتز، دارای پایه ای از جنس تیتانیوم (گاهی زیرکونیا) است که با محیط دهان کاملاً سازگار است. پایه فلزی این پروتز داخل استخوان فک قرار می گیرد و مانند ریشه دندان عمل می کند. سپس در مراحل بعد، روکش دندان روی پایه قرار داده می شود و به این ترتیب فرد دندانی مانند دندان های طبیعی خود خواهد داشت که به راحتی و بدون نیاز به جدا کردن آن می تواند با غذا بجود و تکلم کند.به زبان ساده تر، ایمپلنت دندان مانند پیچی عمل می کند که جراح ایمپلنت به کمک دریل مخصوص استخوان فک را سوراخ می کند و آن را داخل فک قرار می دهد و وظیفه متصل کردن تاج دندان به ریشه را بر عهده دارد. این ایمپلنت ها هم می توانند به صورت تکی و هم به صورت گروهی استفاده شوند.
مزایای ایمپلنت دندان
زمانی که یکی از دندان های طبیعی خود را از دست می دهید، زیبایی لبخندتان کاهش خواهد داشت و این امر بر زیبایی کلی چهره نیز بی تاثیر نیست. از طرفی در زمان تکلم و غذا خوردن نیز با مشکلاتی مواجه خواهید شد. ایمپلنت مانع از بروز تمامی این مشکلات می شود.
از میان مزایای کاشت دائمی دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مانع از بروز مشکل برای سایر دندان ها می شود. کج شدن دندان های مجاور یکی از مهم ترین مشکلاتی است که بعد از افتادن دندان رخ می دهد.
- باعث بهبود زیبایی لبخند و در نتیجه افزایش اعتماد به نفس می شود.
- ظاهری شبیه به دندان های طبیعی دارد و سایرین متوجه غیرطبیعی بودن دندان نمی شوند.
- مانع از بروز مشکلاتی مانند تحلیل رفتن استخوان فک می شود.
- بروز عفونت و التهاب در لثه را به حداقل می رساند.
- مشکل تلفظ ناشی از نداشتن دندان را از بین می برد. دندان مصنوعی نیز در گذشته باعث بروز مشکل تلفظ می شود.
- به دلیل این که دندان های ایمپلنت شده بسیار شبیه به دندان های طبیعی است، تمیز کردن و رعایت بهداشت نیز با آن ها بسیار بهتر و بیشتر از دندان های مصنوعی متحرک است.
- به دلیل اتصال این دندان به استخوان فک، احتمال حرکت و تغییر حالت آن وجود ندارد. به همین دلیل فرد احساس راحتی با این دندان دارد.
- ایمپلنت بی خطرترین جایگزین برای دندان طبیعی است.
این جراحی اگر توسط یک پریودنتیست خوب انجام شود، تا آخر عمر دندانی خواهید داشت که مانند دندان طبیعیتان عمل خواهد کرد و کار با آن آسان خواهد بود.
معایب ایمپلنت دندان
کاشت دندان در مقایسه با سایر روش های درمان دندان افتاده، کمترین عوارض و مشکلات را دارد. در صورتی که در انتخاب جراح خود دقت کافی را داشته باشید، عوارض این روش به حداقل می رسد. از میان رایج ترین مشکلات ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال شکستن بدنه ایمپلنت: این احتمال بسیار ضعیف است اما اگر فشار زیادی به ایمپلنت وارد شود (برای مثال با دندان ایمپلنت شده سعی در شکستن پسته یا فندق نمایید) بدنه آن می شکند.
- احتمال افتادن روکش ایمپلنت: اگر فشار زیادی به ایمپلنت وارد شود، ممکن است که روکش آن بیفتد. در صورت بروز این مشکل باید دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
- عفونت کردن ایمپلنت: این مشکل به ندرت اتفاق می افتد و گاهی بیمار به اشتباه فکر می کند که ایمپلنت دچار عفونت شده است. اگر کاشت دندان به درستی صورت نگرفته باشد و خوب به استخوان جوش نخورده باشد، دندانپزشک با جدا کردن ایمپلنت، مجدداً کاشت را انجام می دهد.
- شل شدن فیکسچر ایمپلنت: اگر فرد فشار زیادی به دندان کاشته شده وارد کند، ممکن است پیچ داخلی ایمپلنت شل شود. در این صورت باید با مراجعه به دندانپزشکتان مشکل را رفع کنید.
کاشت دندان در مقایسه با سایر روش های درمان دندان افتاده، کمترین عوارض و مشکلات را دارد. در صورتی که در انتخاب جراح خود دقت کافی را داشته باشید، عوارض این روش به حداقل می رسد. از میان رایج ترین مشکلات ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال شکستن بدنه ایمپلنت: این احتمال بسیار ضعیف است اما اگر فشار زیادی به ایمپلنت وارد شود (برای مثال با دندان ایمپلنت شده سعی در شکستن پسته یا فندق نمایید) بدنه آن می شکند.
- احتمال افتادن روکش ایمپلنت: اگر فشار زیادی به ایمپلنت وارد شود، ممکن است که روکش آن بیفتد. در صورت بروز این مشکل باید دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
- عفونت کردن ایمپلنت: این مشکل به ندرت اتفاق می افتد و گاهی بیمار به اشتباه فکر می کند که ایمپلنت دچار عفونت شده است. اگر کاشت دندان به درستی صورت نگرفته باشد و خوب به استخوان جوش نخورده باشد، دندانپزشک با جدا کردن ایمپلنت، مجدداً کاشت را انجام می دهد.
- شل شدن فیکسچر ایمپلنت: اگر فرد فشار زیادی به دندان کاشته شده وارد کند، ممکن است پیچ داخلی ایمپلنت شل شود. در این صورت باید با مراجعه به دندانپزشکتان مشکل را رفع کنید.
در صورت بروز هرگونه مشکل بعد از کاشت دندان، با پزشک خود تماس بگیرید.
نشانه های عفونت بعد کاشت دندان چیست؟
از نشانه های عفونت دندان بعد کاشت جایگزین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس درد کمی بعد از ایمپلنت طبیعی است. اما اگر این درد ادامه داشته باشد و شدید باشد، ممکن است ناشی از عفونت لثه بعد ایمپلنت باشد.
تب و لرز خفیف بعد عمل، امری طبیعی است و به کمک داروها می توان آن را کنترل کردم. اما تب شدید یکی از علائم عفونت است و باید هر چه زودتر نزد پزشکتان بروید.
خونریزی از لثه به خصوص در زمان مسواک زدن یکی از علائم عفونت در ناحیه کاشت است.
عفونت در ناحیه لثه معمولاً با بوی بد همراه است.
تحلیل لثه و مشاهده ایمپلنت یکی از علائم عفونت شدید و پیشرفته است.
تحلیل رفتن لثه به مرور و مشاهده ایمپلنت از نشانه های عفونت است و باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
افراد مناسب برای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان جایگزینی بسیار مناسب برای دندان های از دست رفته است و برای هر فردی که به هر دلیل یک یا چند دندان خود را از دست داده، مناسب است. کاشت دندان را می توان برای افراد زیر مناسب دانست:
افرادی که سلامت جسمی خوبی دارند و مبتلا به بیماری های خاص نیستند. ضعیف نبودن سیستم ایمنی یکی از مهم ترین فاکتورها در انجام جراحی کاشت دندان است و باید از آن اطمینان یابید.
افرادی که لثه هایی سالم دارند. لثه سالم برای حمایت از ایمپلنت دندان ضروری است. بیماری های پریودنتال (بیماری های لثه) می تواند باعث پس زدن ایمپلنت شود.
افرادی که استخوان آن ها برای نگه داشتن ایمپلنت در داخل فک کافی است. البته کسانی که استخوان کافی ندارند نیز می توانند با پیوند استخوان (گرافت استخوانی) ایمپلنت کنند.
بعد از کاشت نیز فرد باید متعهد شود که از دندان های ایمپلنت شده و لثه های خود به خوبی مراقبت می کند و به بهداشت دهان خود اهمیت می دهد. مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان به حفظ سلامت دندان کاشته شده کمک می کند.
ایمپلنت دندان برای چه کسانی ممنوع است؟
افراد زیر به صورت موقت یا همیشگی نمی توانند برای کاشت دندان اقدام کنند:
کسانی که رشد آن ها هنوز کامل نشده است: معمولاً دختران و پسران تا سن 18 سالگی هنوز رشد فکشان کامل نشده است و به همین دلیل استخوان های کافی برای کاشت دندان ندارند؛ |
افراد مبتلا به بیماری های خاص یا مشکلات سیستمیک: بیماری های نقص ایمنی، لوسمی، دیابت کنترل نشده، سکته قلبی در 6 ماه گذشته؛ |
افراد سیگاری یا دارای اعتیاد به الکل: دخانیات و الکل مانع از بهبودی و جوش خوردن لثه بعد از کاشت دندان می شود؛ |
افرادی که در طول روند شیمی درمانی یا پرتودرمانی هستند؛ |
افراد مبتلا به پوکی استخوان؛ |
زنان باردار. |
نکته
اگر دندان قروچه دارید، حتماً حین مشاوره، دندانپزشک را از آن آگاه کنید.
ماندگاری ایمپلنت دندان
اما اکنون که با برندهای مختلف ایمپلنت آیا تنها انتخاب بهترین مارک ایمپلنت دندان برای افزایش دوام آن کافی است؟ در پاسخ باید گفت که علاوه بر جنس و برند ایمپلنت، عوامل دیگری هم در دوام و میزان ماندگاری دندان های کاشته شده موثرند. از میان این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتخاب بهترین دندانپزشک که تجربه و مهارت کافی در حوزه کاشت دندان داشته باشد و به تکنیک های روز آشنا باشد. یک دندانپزشک خوب با توجه به وضعیت دهان و دندان شما، بهترین برند ایمپلنت را استفاده خواهد و اولویت را سلامت بیمار در نظر خواهد گرفت.
- مراقبت صحیح از دندان کاشته شده و حفظ بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و در نتیجه نهایی ایمپلنت تاثیر بسزایی دارد.
مراحل ایمپلنت دندان
جراحی است که طی آن جراحی های مرتبط به ایمپلنت که شامل لیفت سینوس، بازسازی استخوان های لثه و درمان تحلیل لثه انجام می شود. در این مسیر درمان ایمپلنت ها که پایه دندان های جایگزین هستند، قرار داده می شود که با توجه به شرایط فک و استخوان و تعداد دندان های از دست رفته این جراحی انجام می شود.
بسیاری از کسانی که می خواهند برای کاشت دندان اقدام کنند، در مورد مراحل کاشت دندان سوال می کنند. در ادامه مراحل را به ترتیب مشاهده خواهیم کرد:
مرحله اول: انتخاب بهترین جراح ایمپلنت و مشاوره اولیه
قطعاً اولین مرحله برای کاشت دندان، انتخاب یک جراح و متخصص ایمپلنت خوب است که با مهارت و تسلط خود بر این عمل، بتواند به خوبی شما را راهنمایی کند و بهترین روش را برای شما استفاده کند. در جلسه مشاوره، دندانپزشک به طور کامل وضعیت دندان ها را بررسی می کند و عکسبرداری رادیولوژی را تجویز می کند.
مرحله دوم: ارائه عکس رادیولوژی به دندانپزشک
بعد از ارائه عکس به دندانپزشک، او زیرساخت های فک و دهان را بررسی می کند و با توجه به عصب ها و میزان تراکم و حجم استخوان فک، محل دقیق کاشت دندان را مشخص می کند. همچنین با بررسی عکس، دندانپزشک با توجه به میزان مشکل شما، برنامه دقیق درمان و مراحل و زمانبندی ایمپلنت را ارائه می کند.
مرحله سوم: کشیدن دندان و گرافت استخوان
در این مرحله جراح دندان را می کشد و اگر فک شما استخوان کافی برای نگهداری ایمپلنت را نداشته باشد، پیوند استخوان یا در صورت نیاز لیفت سینوس انجام می دهد. بعد از این مرحله نیاز است که 4 ماه تا 1 سال صبر کنید تا استخوان پیوند زده شده به درستی ترمیم شود.
مرحله چهارم: قرار دادن فیکسچر (ایمپلنت)
در این مرحله کار کاشت آغاز می شود. محل کاشت با بی حسی کاملاً بی حس می شود. سپس پیچ فلزی (معمولاً از جنس تیتانیوم) داخل استخوان فک قرار داده می شود. انجام این کار بین 1 تا 2 ساعت طول می کشد اما به دلیل بی حسی، هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
کاشت پیچ اگر در استخوان فک پایین انجام شود، مدت انتظار برای مرحله بعد 5 ماه و اگر در استخوان فک بالایی انجام شود، مدت انتظار 7 ماه خواهد بود. زمانی که استخوان فک پیوند خورد و دهان شما بهبود یافت، جراح می تواند وارد فاز بعدی ایمپلنت شود.
مرحله پنجم: جایگذاری هیلینگ کپ (Healing Cap)
بعد از پیوند خوردن کامل ایمپلنت به استخوان فک، مرحله قرار دادن تاج موقت یا هیلینگ کپ شروع می شود. Healing Cap یک قطعه فلزی است که روی سر ایمپلنت قرار می گیرد و بافت لثه را از ایمپلنت دور نگه می دارد. در واقع این قطعه کمک می کند تا بافت لثه بهبود پیدا کند. این تاج به صورت موقت و برای مدت 10 تا 14 روز روی ایمپلنت قرار داده می شود و سپس دندانپزشک آن را برمی دارد و وارد مرحله بعدی کاشت دندان می شود.
مرحله ششم: جایگذاری اباتمنت (Abutment)
در مرحله بعدی باید قطعه ای کار گذاشته شود که از تاج ایمپلنت پشتیبانی کند. این قطعه اباتمنت نام دارد. در واقع این قطعه تاج دندان را به فیکسچر متصل می کند. بعد از قرار دادن اباتمنت، تاج موقت روی آن قرار داده می شود تا بافت لثه همچنان بهبود پیدا کند. این تاج باید 4 تا 6 هفته باقی بماند. در این مدت، با قالب گیری های انجام شده، ساخت تاج دائمی در حال انجام است.
اباتمنت ها معمولاً از جنس آلومینا، تیتانیوم و زیرکونیا هستند؛ البته امروزه اباتمنت های آلومینیایی و زیرکونیایی توسط دندانپزشکان توصیه می شوند زیرا بر اثر تابش نور روی دندان های مجاور هاله خاکستری ایجاد نمی کنند.
مرحله هفتم: جایگذاری تاج دائمی
مرحله نهایی، قرار دادن تاج یا همان پروتزی است که داخل اباتمنت پیچ می شود یا در جای خود چسب زده می شود و ثابت باقی می ماند.
Header text
در ادامه فیلم کامل مراحل مختلف ایمپلنت را مشاهده خواهید کرد:
کاشت ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟
کاشت دندان و طول مدت درمان آن به وضعیت لثه ها و استخوان فک شما بستگی دارد. اگر برای کاشت ایمپلنت نیاز به گرافت استخوان باشد، پروسه درمان 6 تا 9 ماه طول می کشد. در این مدت بستر استخوان فک برای کاشت دندان آماده می شود. اگر پیوند استخوان همزمان با کاشت انجام شود، روند درمان بین 4 تا 9 ماه طول خواهد کشید.
از طرفی، اگر دندان شما از قبل افتاده باشد و یا نیازی نباشد که دندانپزشک دندان شما را بکشد و پیوند استخوان انجام دهد، به احتمال زیاد می تواند ایمپلنت را در یک مرحله و به صورت ایمپلنت در یک روز در حفره دندان قرار دهد؛ به این روش سریع که معمولاً در ایمپلنت دندان های جلویی کاربرد زیادی دارد، ایمپلنت فوری گفته می شود. اگر این نوع ایمپلنت با توجه به شرایط لثه شما امکان پذیر نباشد، متخصص ایمپلنت ناچار است تا بعد از چند هفته کاشت را انجام دهد. به این روش ایمپلنت فوری تاخیری گفته می شود که در چند هفته کوتاه قابل انجام است. در دیگر موارد که نیاز به پیوند استخوان و بهبود استخوان فک است، همان طور که اشاره کردیم، 4 تا 9 ماه طول خواهد کشید. به این روش، ایمپلنت تاخیری گفته می شود.
در این ویدیو، فیلم واقعی جراحی ایمپلنت دندان توسط دکتر علی قمری را مشاهده می کنید.
مراقبت های قبل ایمپلنت دندان
مراقبت های قبل از ایمپلنت تاثیر بسزایی در موفقیت این جراحی دارد. مراقبت های قبل از ایمپلنت عبارتند از:
- زمانی که به دندانپزشک مراجعه می کنید، حتماً تمامی اطلاعات خواسته شده را با دقت پر کنید و در زمان مشاوره تمامی نکات لازم را بیان کنید. اگر داروی خاصی مصرف می کنید، حتماً با پزشک در میان بگذارید.
- بعد از معاینه دندانپزشک، حتماً اسکن رادیوگرافی ایمپلنت را که در اصطلاح به آن CBCT گفته می شود، تهیه کنید و به دندانپزشک خود ارائه کنید.
- از یک هفته پیش از جراحی از مصرف داروهایی مانند آسپرین که باعث رقیق شدن خون می شود خودداری کنید.
- از سه روز قبل از جراحی ایمپلنت، دهان شویه مناسب را استفاده کنید.
- در صورت نیاز، جراح برای شما آنتی بیوتیک و مسکنی تجویز می کند تا روز قبل از جراحی مصرف کنید.
- شب قبل از عمل استراحت کامل داشته باشید.
مراقبت های بعد ایمپلنت دندان
مراقبت های بعد از کاشت دندان از اهمیت بسیاری برخوردار است و در ماندگاری و دوام ایمپلنت تاثیر بسزایی دارند. موارد زیر را بعد از ایمپلنت دندان به یاد داشته باشید:
- در روزهای اول بعد از ایمپلنت و تا زمانی که دندان بخیه دارد برای شست و شوی دهان از دهانشویه استفاده کنید. استفاده از مسواک در این مدت ممنوع است.
- بعد از سه روز از ایمپلنت، نواحی اطراف دندان کاشته شده را با مسواک نرم بشویید.
- بعد از هر بار غذا خوردن برای جلوگیری از جمع شدن میکروب حتماً از دهان شویه استفاده کنید.
- تا 24 ساعت بعد از ایمپلنت از غذاهای سرد و نرم استفاده کنید. نوشیدنی ها و غذاهای گرم تا 24 ساعت ممنوع است.
- داروهای تجویز شده را در زمان مقرر مصرف کنید. آنتی بیوتیک ها باید به دقت مصرف شوند.
- ورم و التهاب بعد از ایمپلنت طبیعی است. برای کاهش ورم تا 72 ساعت بعد از جراحی از کمپرس یخ استفاده کنید.
- تا 24 ساعت بعد از جراحی، روزی 3 مرتبه دهان خود را با دهانشویه بشویید.
- تا 3 روز بعد از جراحی از خوردن چای و قهوه خودداری کنید. بعد از این مدت نیز چای و قهوه باید کمرنگ میل شود.
- مصرف دخانیات و مشروبات الکلی را به حداقل برسانید.
- مصرف مایعات زیاد و غذاهای نرم در هفته اول بعد از جراحی توصیه می شود.
چه غذاهایی را می توان بعد از جراحی کاشت دندان استفاده کرد؟
در مورد رژیم غذایی بعد از کاشت دندان باید گفت که در اولین روزهای عمل ایمپلنت توصیه می شود که از خوردن غذاهای سفت و سخت خودداری کنید و در هنگام نوشیدن مایعات از نی استفاده شود. مهم ترین نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که هیچ کدام از وعده های غذایی حذف نشود تا مواد غذایی مورد نیاز به بدن برسد و به این ترتیب دوران نقاهت زودتر سپری شود.
بهتر است طی چند روز اول بعد از عمل از غذای نرم و مایع مانند سوپ و فرنی خنک استفاده کنید. نگه داشت وضعیت هیدراته بدن مهم است. اکثر متخصصان جراحی لثه و دندان توصیه می کنند فقط برای چند روز اول فقط از مایعات یا غذاهای پوره مانند، مانند بستنی، سوپ، پودینگ و ماست استفاده کنید؛ البته این موضوع الزامی نیست.
در اولین روز جراحی باید مایعات فراوان بنوشید و از مصرف مایعات یا غذای گرم خودداری کنید زیرا باعث خونریزی و تورم می شوند.
در اینجا لیستی از غذاهایی که می توانید بعد از ایمپلنت استفاد کنید، تهیه شده است:
مایعات
آب | آب میوه های طبیعی | شیر خنک | آب گوشت |
پودینگ | سوپ نرم و خامه ای | مکمل های مایع | بستنی نرم |
میوه ها و سبزیجات
میوه های نرم مانند موز ، انبه ، هلو و گلابی | سبزیجات بخار پز | کمپوت هایی مانند کمپوت سیب |
گوشت و سایر منابع پروتئینی
ماهی آب پز | گوشت کباب شده یا مرغ | سوپ هایی با قطعات کوچک نرم سبزیجات و گوشت | نان (مانند کلوچه و کیک نرم)، ماکارونی یا برنج نرم |
درد شدید بعد از ایمپلنت به چه دلیل است؟
درد غیرقابل تحمل بعد از کاشت دندان ناشی از شل شدن هیلینگ کپ، عفونت و یا شل شدن ایمپلنت است. در صورت هر گونه مشکل حتماً در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
هزینه ایمپلنت دندان چقدر است؟
تعیین هزینه کاشت دندان به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- مهارت، تجربه و تخصص دندانپزشک
- نوع ایمپلنت مورد استفاده (برند، کشور سازنده، گارانتی قطعات، کیفیت قطعات)
- هزینه لابراتوار سازنده روکش ایمپلنت
- هزینه عکس رادیوگرافی
- میزان مشکل و نیاز
- تعداد واحدهایی که نیاز به کاشت دارند
- ناحیه کاشت
با توجه به این موارد، بهتر است برای معاینه حضوری مراجعه کنید تا با توجه به وضعیت دهان و دندان شما هزینه دقیق مشخص شود.
روش های مختلف ایمپلنت دندان
بعد از مراجعه به دندانپزشک و بررسی وضعیت دندان و لثه، روش کاشت تعیین می شود. روش های ایمپلنت دندان عبارتند از:
- روش ایندوستیل
(Endosteal) - روش ساب پریوستیل
(Subperiosteal) - روش ترانس استیل
(Transosteal) - ایمپلنت به همراه
چهارچوب راموس - روش آل آن فور
All-on-4 - مینی ایمپلنت دندان
در روش ایندوستیل که رایج ترین روش کاشت است، جراح ابتدا ایمپلنت را درون استخوان فک قرار می دهد. سپس روکش دندان را روی آن قرار می دهد. در روش ایندو استیل از پیچ های جنس آلومینیوم استفاده می شود. این روش برای افرادی مناسب است که استخوان فک آن ها در وضعیت خوب و مناسبی قرار دارد. این نوع ایمپلنت درون استخوان فک کاشته می شود و پس از آن یک یا چند پروتز دندان روی آن قرار می گیرد.
در ایمپلنت به روش ساب پریوستیل یا ساب پریوستئال، دندانپزشک ایمپلنت را در داخل استخوان فک قرار نمی دهد بلکه آن را روی استخوان فک و زیر قرار می دهد. این روش برای افرادی مناسب است که استخوان فک آن ها عمق کمی دارد و پریودنتیست (جراح دهان) تشخیص می دهد که امکان پیوند استخوان وجود ندارد.
در ایمپلنت به روش ترانس استیل که فقط برای فک پایین قابل استفاده است، ایمپلنت میان بافت لثه و استخوان فک و به صورت U شکل قرار می گیرد. این روش سخت و پیچیده است و معمولاً دندانپزشکان از آن استفاده نمی کنند.
روش ایمپلنت به همراه چهارچوب راموس (Ramus Frame Implant) برای بیمارانی انجام می شود که استخوان فک پایین آن ها ضعیف است و نمی توانند از ایمپلنت ریشه ای استفاده کنند. ایمپلنت چهارچوب راموس در قسمت انتهایی و عقب استخوان فک جایگذاری می شود و بعد از ترمیم بافت لثه، دندان مناسب با آن کاشته می شود.
این روش معمولاً زمانی انجام می شود که تعداد دندان های از دست رفته فک بالایی و پایینی بیش از 3 واحد باشد. روش All-on-4 ایمپلنت به این صورت است که دندان های موقتی روی پایه های ایمپلنت قرار می گیرند و سپس بعد از 6 ماه، دندان های دائم جایگزین آن می شوند.
کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت درست مانند ایمپلنت معمولی است اما به دلیل کافی نبودن فضای لثه برای ایمپلنت، از ایمپلنت هایی کوچک تر استفاده می شود.
بهترین نوع ایمپلنت های دندان کدام است؟
قطعاً اگر شما بخواهید به عنوان بیمار برای کاشت دندان اقدام کنید، تنها با انتخاب بهترین جراح ایمپلنت می توانید از کیفیت بالای مواد مورد استفاده اطمینان حاصل کنید. هدف از کاشت دندان، جایگزین کردن دندانی است که بتواند به خوبی نقش دندان طبیعی از دست رفته شما را ایفا کند. این دندان قرار است تا برای همیشه شما را همراهی کند. به همین دلیل باید مقاومت و دوام بالایی داشته باشد. مهم ترین عاملی که یک پروتز دندانی را از سایرین متمایز می کند، دوام و مقاومت آن است.
نمونه قبل و بعد از ایمپلنت دندان
توضیحات تکمیلی در خصوص ایمپلنت
در این بخش واژگان رایج در جراحی ایمپلنت دندان را اشاره نموده ایم :
Dental Implant
ایمپلنت دندانی به پیچی گفته می شود که از جنس تیتانیوم ساخته شده و در استخوان فک قرار داده می شود. این پیچ جایگزین ریشه دندان از دست رفته است. این قطعه می تواند یکپارچه یا دو تکه باشد.
Fixture
این قطعه معمولاً از جنس تیتانیوم خالص یا آلیاژ تیتانیوم با آلومینیوم و وانادیوم است که استحکام بالایی دارد. مهم ترین قطعه در مجموعه ایمپلنت دندان را می توان فیکسچر نامید که نقش ریشه مصنوعی دندان را ایفا می کند. این قطعه با استخوان فک و لثه در تماس مستقیم قرار دارد و به همین دلیل باید با دقت بسیار و با کیفیت بسیار خوب ساخته شود.
Cover Screw
این قطعه شبیه به پیچ کوچکی است که روی فیکسچر نصب می شود و مانع از ورود آلودگی ها و خون به داخل فیکسچر می شود. این قطعه در مرحله ای که اباتمنت روی فیکسچر قرار می گیرد، از مجموعه ایمپلنت برداشته می شود.
Healing Abutment
این قطعه که با نام هیلینگ کپ (Healing Cap) هم شناخته می شود، بعد از جوش خوردن کامل فیکسچر به استخوان فک روی فیکسچر قرار می گیرد. این قطعه کمک می کند که لثه برای قالبگیری به درستی شکل بگیرد و روی ایمپلنت با لثه پوشیده نشود. این قطعه موقتی در واقع کمک می کند که لثه به جای شکل گرفتن روی ایمپلنت، روی هیلینگ کپ شکل بگیرد.
Abutment
اباتمنت قطعه ای است که معمولاً از مواد زیست سازگار مانند تیتانیوم، آلومینا یا زیرکونیوم ساخته شده است. این قطعه اتصال دهنده فیکسچر به تاج دندان است و در ابعاد و شکل های مختلف عرضه می شود.
Prosthesis
پروتز بخشی از ایمپلنت دندان است که با قالب گیری دقیق همانند تاج واقعی دندان عمل می کند. این قطعه از مواد مختلفی ساخته می شود از جمله پرسلن یا سرامیک. پروتز تاج نهایی ایمپلنت است و به اباتمنت متصل می شود.
تاریخچه و آماری از ایمپلنت و از دست دادن دندان ها
شاید دانستن مختصری در مورد تاریخچه ایمپلنت ها و علت های به وجود آمدن آن ها برای شما جالب باشد. انسان از هزاران سال پیش به دلایلی مانند خرابی دندان، افزایش سن و حوادث و رویدادهای مختلف دندان های خود را از می داد. از همان زمانی که انسان دندان خود را از دست داد و با مشکلات زیادی مواجه شد، به فکر یافتن جایگزینی برای دندان های از دست رفته بود. نخستین دندان مصنوعی انسان مربوط به ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است که در مکزیک امروزی یافت شده و ظاهری شبیه به دندان های گرگ دارد. با گذشت زمان، روش های مختلفی را امتحان کرد اما در نهایت این دکتر برینمارک (Branemark) سوئدی بود که موفق شد بهترین و علمی ترین جایگزین، یعنی ایمپلنت یا همان کاشت دندان در داخل فک را ارائه کند. بعد از معرفی این روش بود که به مرور پیشرفت های علم دندانپزشکی معطوف به ایمپلنت دندان شد و توانست موفقیت های بسیاری را با گذشت زمان تجربه کند. تا چند سال پیش، کاشت دندان عملی لوکس محسوب می شد که هم تعداد کمی از افراد می توانستند آن را انجام دهند و هم تعداد کمی از دندانپزشکان به انجام آن تسلط داشتند. خوشبختانه امروز با پیشرفت تکنولوژی و علم، روند کاشت دندان برای همه میسر شده است. در ادامه آماری از میزان از دست دادن دندان در سنین مختلف و میزان موفقیت روش نوین ایمپلنت را مشاهده می کنید.
درصد موفقیت کاشت دندان در میان افراد
به طور میانگین، میزان موفقیت کاشت دندان بین 95 تا 98 درصد گزارش شده است.
درصد از دست دان دندان در افراد بین 35 تا 44
به طور میانگین، 69 درصد از افراد بین 35 تا 44 سال به دلایل مختلف دندان های دائمی خود را از دست می دهند.
درصد از دست دادن دندان در افراد بالای 74 سال
مطالعات نشان می دهد که به طور میانگین، 26 درصد از افراد بالای 74 سال دندان های دائمی خود را از دست می دهند.
Source: Smile For Life
ایمپلنت های رایج در بازار دندانپزشکی ایران
اکثر ایمپلنت هایی که در ایران وجود دارند و از کیفیت بسیار خوبی هم برخوردارند، ایمپلنت های ساخت کشور کره هستند. تعداد اندکی برندهای ساخت اروپا از جمله ایمپلنت فرانسوی، آلمانی و ایتالیایی و همچنین برندهای آمریکایی نیز وجود دارند که به دلیل محدودیت های تجاری، قیمت بسیار بالاتری دارند.
ایمپلنت آمریکایی
آمریکا فعال ترین کشور در ساخت قطعات ایمپلنت است. برندهای زیمر (Zimmer)، آسترا تک (Astra Tech)، تری آی (3i)، بايوهورايزونز (Biohorizons)، نابل بایوکر (Nobel biocare) و اینترالاک (Intra-Lock) از بهترین برندهای ایمپلنت آمریکایی محسوب می شوند.
ایمپلنت اروپایی
کشور سوئیس و آلمان یکی از بهترین کشورهای تولیدکننده سیستم های ایمپلنت هستند. اشترومن ( (Straumannبرند سوییسی و زایو (Xive)، انکیلوز (Ankylos)، بگو (Bego) و مدینتیکا (Medintika) از برترین برندهای ایمپلنت سوئیسی و آلمانی هستند. ایمپلنت ایتالیایی برند سوئدن اند مارتیتا (Sweden & Martina) و ایمپلنت فرانسوی اکسیوم (Axiom) از برند آنتوژیر (ANTHOGYR) نیز یکی از بهترین ایمپلنت های اروپایی هستند.
ایمپلنت کره ای
ایمپلنتهای کره ای به دلیل کیفیت بسیار خوب و قیمت مناسب توانسته اند در بازار ایران در میان دندانپزشکان و بیماران محبوب ترین نوع ایمپلنت نام بگیرند. ایمپلنت های کره ای اوستم (Osstem)، دنتیس (Dentis) و ایمپلنتیوم (Implantum) بهترین و باکیفیت ترین برندهای ایمپلنت محسوب می شوند.
نقش دندانپزشک در ایمپلنت دندان
کاشت دندان یکی از جراحی های مهم به حساب می آید که باید حتماً توسط یک متخصص خوب انجام شود تا مشکلات جبران ناپذیر برای لثه و دندان به وجود نیاید. همه ما با اهمیت سلامت دهان و دندان آشنا هستیم و به خوبی می دانیم که سلامت دهان با سلامت سایر اعضای بدن ارتباط مستقیم دارد. اگر دندانپزشک به دلیل نداشتن تخصص کافی خطایی در کار خود داشته باشد، سلامت دندان و لثه به خطر خواهد افتاد. یک عفونت ساده دندان می تواند به سایر اعضای حیاتی بدن مانند قلب و عروق را درگیر کند.
یک دندانپزشک خوب با انتخاب بهترین روش ایمپلنت و بهترین برند مانع از بروز مشکلاتی هم چون پس زدن ایمپلنت، عفونت و بد فرم شدن شکل ایمپلنت می شود. اما جراح ایمپلنت خوب چه ویژگی هایی دارد؟ در ادامه به بررسی این ویژگی ها خواهیم پرداخت.
ویژگی های بهترین متخصص جراحی ایمپلنت
در زمان انتخاب جراح ویژگی های زیر را برای او در نظر داشته باشید:
- دندانپزشک باید دارای بورد تخصصی جراحی ایمپلنت باشد و دوره های تخصصی کاشت دندان را گذرانده باشد.
- تجربه و مهارت کافی در زمینه کاشت دندان داشته باشد.
- در زمان مشاوره صبر و حوصله کافی داشته باشد و با صبوری مراحل درمان را برای بیمار شفاف سازی کند.
- معاینه را به دقت انجام دهد و سلامت بیمار را اولویت قرار دهد.
- از تکنولوژی های جدید و پیشرفته در دندانپزشکی استفاده کند تا روند درمان برای بیمار سریع تر باشد.
- از مواد باکیفیت و برندهای خوب ایمپلنت استفاده کند.
ایشان باید دارای تخصص و تجربه کافی در خصوص انواع روش ها و تکنیک های جراحی ایمپلنت بوده و بتواند با مشاهده هر بیمار بهترین روش درمان را در نظر بگیرد. همچنین از آخرین اطلاعات روز دنیا مطلع بوده و در درمان های خود از آن ها استفاده نماید.
گذرداندن دوره های تخصصی
متخصص ایمپلنت برای انجام این نوع از جراحی ها، دوره های تخصصی را گذرانده و تخصصی جداگانه از دندانپزشکی دارد. به همین منظور توصیه می شود که برای انجام این نوع از جراحی های درمانی، بهتر است به متخصص ایمپلنت مراجعه شود.
زیرا قرار دادن ایمچلنت دندان باید توسط متخصص جراح لثه و ایمپلنت انجام شود. تا علاوه بر درمان بیماری های دهان و دندان اقدام به بازسازی و انجام جراحی های مرتبط به ایمپلنت نماید.
نزدیکی مطب به محل زندگی
یکی از مهمترین اصول انتخاب بهترین دندانپزشک برای ایمپلنت این است که باید به محل زندگی نزدیک بوده و یا دسترسی بسیار آسانی داشته باشد. زیرا جراحی کاشت دندان نیاز به مراجعه متعدد دارد. علت این مراجعات انجام درمان های مختلف است. البته بیان این نکته بسیار مهم است که برخی از افراد نیازی به درمان های مختلف ندارند و در جلسات محدود تر نیز ایمپلنت دندانی قرار داده می شود.
بهترین جراح ایمپلنت همچنین به بیماری های دهان و دندان توجه می کند تا در حین کاشت دندان، باعث بروز بیماری های عفونی و پس زدن ایمپلنت دندانی نشود. زیرا با بیماران دارای شرایط تا حدودی یکسان به تعدد برخورد داشته و درمان های صحیح را انجام داده است.
استفاده از بهترین برند ایمپلنت و مناسبترین هزینه
بهترین دندانپزشک برای ایمپلنت همواره از بهترین برند و مواد ایمپلنت دندان استفاده خواهد کرد. علت این مورد این است که ایمپلنت ها به منظور جایگزینی دندان ها قرار داده می شود.با توجه به برند ایمپلنت، تعداد و میزان جراحی های مرتبط با ایمپلنت و میزان تخصص دندانپزشک هزینه های ایمپلنت متفاوت می شود. قبل از اقدام به این جراحی حتما در خصوص هزین ها با متخصص ایمپلنت صحبت نمایید.
سوالات متداول ایمپلنت دندان
نتیجه گیری
در این مطلب سعی داشتیم تا به بررسی کامل از دست دادن دندان طبیعی و بهترین روش جایگزین آن، یعنی ایمپلنت، بپردازیم. با توجه به مطالب ارائه شده متوجه شدیم که کاشت دندان به روش Implant نسبت به سایر روش ها از جمله Bridge ارجح است. امیدواریم با خواندن این مطلب اطلاعات کاملی در مورد این روش به دست آورده باشید و بتوانید بهترین جراح ایمپلنت دندان را انتخاب نمایید.
سلام. آقای دکتر هزینه هر واحد ایمپلنت چقدره؟
هزینه ایمپلنت بعد از معاینه و با توجه به وضعیت دندان شما مشخص خواهد شد.
سلام. خانمی هستن 47 ساله. فک پایینم حدود 7-8 ساله که در دو طرف قسمت آسیاب جای دو دندانم خالی است یک جای خالی در فک بالای چپم. میخواستم بدونم برای ایمپلنت کردن اولاً به خاطر طولانی شدن زمان به مشکل نمیخورم و دوم هزینه اش حدودی چقدر است؟
خیر مشکلی پیش نخواهد آمد. وضعیت دندان ها باید معاینه شود و بعد در خصوص هزینه اطلاع داده می شود.
بعد از ایمپلنت هر چند وقت باید برای معاینه و چکاپ مراجعه کنیم؟
زمان چکاپ بعد از انجام جراحی مشخص می شود، اما به طور کلی هر 6 ماه یا نهایتا 12 ماه (یکسال) یک بار برای چکاپ باید مراجعه نمایید.
من دندونم را هفت سال پیش کشیدم آیا امکان ایمپلنت وجود دارد؟
بله امکان پذیره.
عالیه کارتون دکتر
ممنونم .
سلام من فکه بالا رو کلشوایمپلنت کردم سه چهار روز طول کشید دردش آروم شد فکه پایین و تازه شروع کردم ودوتا ایمپلنت گذاشتم الان یه هفته هست درد امونمو بریده وهی بدتر میشه چیکار کنم آیا طبیعیه لطفا راهنماییم کنید
سلام خیر دردی که بدتر میشه طبیعی نیست حتما به جراحتون مراجعه کنید.
دکتر دندان کاشت خراب میشه آیا
سلام خیر
آیا دندان پوسیده ای که ریشه سالمی دارد را میتوان ایمپلنت کرد؟
بعد از تصویربرداری و بررسی اگر ریشه کاملا سالم باشه ، عمل تاج گذاری رو انجام میدهیم که در واقع دیگه این اقدام ایمپلنت نام نمیگیره .
سلام اقای دکتر. من سه هفته پیش جراحی ایمپلنت کردم که دندون هم کشیدم. الان با گذشت این مدت همچنان درد دارم و لثه سمت گونه ام ورم داره. چیکار باید انجام بدم؟
سلام درد و تورم طبیعی است کمی صبور باشید
با سلام و تشکر از توضیح شما درمورد ایمپلنت
فقط میخواستم هزینه هر واحد را اطلاع داشته باشم
بازم تشکر
سلام بستگی به برند ایمپلنت انتخابی تون داره. حدودا از 8 ملیون هزینه ها شروع میشه
اون ۸ میلیون از چه جنسی هست؟ و دوامش چطوره بدرد میخوره یا خیر؟
قیمت ایمپلنت ها بسیار متفاوت هست مطمئن شوید که جراح زبردست براتون کار انجام بده. ایمپلنت مجدد بسیار سخت تر از ایمپلنت اولیه هست.
سلام روز بخیر
پدر من دوماه پیش ایمپلنت کرده بود و سه روز پیش که
چسبش در اومده بود رفت پیش همون دکتر خودش که دوباره دندون رو بچسبونه ولی به گفته ی پدرم حین چسبوندن، دکتر طوری محکم فشار داده که پدرم از درد فریاد زد دکتر بسه. حالا سه روزه به طور متوالی درد میکشه و با اینکه تحمل درد خوبی داره میگه تا به حال چنین دردی نکشیده و هیچ مسکن و آمپولی هم کارساز نیست؛ فشارشم دائما بالاست روی ۱۵ یا ۱۴. چه مشکلی میتونه به وجود اومده باشه؟ خود پدر تصور میکنه بعد چند روز تحمل کردن این درد از بین میره ولی از نظر من طبیعی نیست
سلام ممکنه فشار زیاد به لثه باشه و یا سمان (چسب) روکش به زیر لثه فشرده شده باشد. نخ دندان حتما بکشند و در صورت ادامه درد به دندانپزشک خود مراجعه کنند.
سلام. ببخشید من ۲۱ سالمه و برای ایمپلنت پیوند استخوان انجام دادم و بعد از چند ماه فیکسچر و اینها کار گذاشته شد، و الان بعد از چهار ماه روز پنجشنبه رفتم پیش دکتر تا هیلینگ ایمپلنت رو ببنده؛ الان با امروز روز سوم هستش و یمقدار لپم به اندازه گردو باد داره و کمی درد دارم و بشدت لثهم خارش داره، طبیعی هستش این علائم؟؟
سلام حتما به جراحتون مراجعه کنین معاینه کنند.
سلام آقای دکتر من ۱۸ روز پیش دندان فک پایین ۵ و ۶ ایمپلنت کردم ولی دندانهای کناری ۴ و ۳ و ۲خیلی درد داشت الان درد دندان ها کم شده ولی لبم و چانه ام اون قسمت خیلی ورم داره و بی حسه باید چیکار کنم دارو هم استفاده کردم.
سلام حتما به جراحتون مراجعه کنین و عکس های بعد از جراحی را ببینند و در رابطه با احتمال آسیب به عصب بررسی کنند. علت باید تشخيص داده بشه. کمپرس گرم کمک کننده هست. و داروهایی مثل ویتامین B1 ۳۰۰میلی گرم روزی یک عدد برای ترمیم عصب. سایر داروها و درمان های لازم توسط جراحتون پیشنهاد داده خواهد شد
سلام آقای دکتر من دندان هفت پایین سمت راست رو ایمپلنت کروم فعلا فقط پیچ رو داخل لثه گذاشته همون روز ک درد داست روز بعد فقط ب فکم دست میزدم و میخندیدم درد داشت الان روز سوم هم هم جاش هم فک کمی درد داره دکترم میگفت ۳ روز درد داره آیا طبیعی است؟ ۳۵ سالم هست نگران هستم؟؟
سلام بله تا یک تا دوهفته درد متوسط طبیعی است اما اگر بیشتر طول کشید حتما به جراحتون مراجعه کنین
سلام ببخشید سه هفته پیشبرای دو تا دندون ۶و۷ ،پیچ ایمپلنت رو داخل لثه گذاشته و بخیه کردند،هر ۶ ساعت نوافن می خورم ،با رسیدن نوبت بعدی دار و قبل از اون درد وحشتناک و غیر قابل تحمل شروع میشه ۲ بار به پزشکم مراجعه کردم میگن همه چی خوب بوده ،بعد از سه هفته چند روز دیگه باید برای کشیدن بخیه ها دوباره برم ولی درد امونم رو بریده ،اصلا کمنشده به نظرتون از چیه و چکار باید بکنم ممنونم
سلام درد پس از جراحی ایمپلنت یک درد متوسط هست که با مسکن قابل کنترل است .دردی که خیلی زیاد و غیرقابل تحمل باشه و مدت زیادی بیش از دوهفته طول بکشه نشانه خوبی نیست و می تونه نشانه از دست رفتن ایمپلنت باشه