دکتر علی قمری » جراحی دهان، دندان و لثه » چه زمانی نیازمند جراحی دندان عقل می‌شویم؟
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

چه زمانی نیازمند جراحی دندان عقل می‌شویم؟

چه زمانی نیازمند جراحی دندان عقل می‌شویم؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کرد که برخی از مواقع دندان عقل به صورت ناقص رشد کرده و گاهی نیز شکل طبیعی ندارد و محل آن مساعد نیست. در این صورت دندان عقل می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند که باید کشیده یا جراحی شود. زمانی که رشد دندان ها کامل شد، دندان عقل در انتهای فک بالا و پایین رشد کرده و در صورتی که جای کمی برای رشد داشته باشد به عنوان یک دندان نهفته در فک باقی می‌ماند. جراحی دندان عقل روشی است که کمک می‌کند این دندان سریعتر خارج شده و آسیب کمتری به دیگر دندان ها وارد نماید. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره جراحی دندان عقل بیان کنیم، با ما همراه باشید.

چرا باید دندان عقل را جراحی کرد؟

 دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند باعث شود تا شخص برای جراحی دندان عقل نهفته اقدام کند که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فشار و درد در دهان

به علت اینکه دندان عقل جای کمی برای رشد دارد به دندان های کناری فشار وارد کرده که موجب می‌شود فرد در دهان خود احساس درد داشته باشد. همچنین این دندان ها می‌توانند به ریشه دندان و یا مینای دندان آسیب وارد کرده و دردناک باشد.

بیماری پریودنتال

وجود دندان عقل می‌تواند حفظ بهداشت دهان و دندان را دشوارتر کند و خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را افزایش دهد. این عارضه لثه ها و ساختارهای نگهدارنده دندان ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و می‌تواند منجر به تحلیل رفتن لثه، تحلیل استخوان و در نهایت از دست دادن دندان شود.

جراحی دندان عقل چیست؟

عفونت

دندان های عقلی که تا حدی از لثه بیرون زده اند، بیشتر مستعد ابتلا به عفونت باکتریایی هستند. عفونت می‌تواند منجر به درد، تورم و قرمزی در بافت لثه اطراف دندان آسیب دیده شود. در برخی موارد، عفونت می‌تواند به دندان‌ها و بافت‌های اطراف سرایت کند و منجر به مشکلات جدی‌تر سلامت دهان شود.

کمبود جا

به دلیل کمبود جای کافی برای رشد، دندان عقل به خوبی رشد نکرده و زیر لثه می‌ماند و متخصص جراحی لثه مجبور به کشیدن دندان عقل می‌شود.

کیست و تومور

در موارد نادر، دندان عقل می‌تواند منجر به ایجاد کیست یا تومور در استخوان فک شود. این توده ها می‌توانند باعث آسیب به دندان ها و استخوان های اطراف شوند و ممکن است نیاز به روش های جراحی گسترده تری داشته باشند.

انواع قرارگیری دندان عقل

دندان های عقل که به عنوان دندان آسیاب سوم نیز شناخته می‌شوند، آخرین مجموعه از دندان هایی هستند که در انتهای هر فک رشد می‌کنند. قرارگیری دندان نهفته می‌تواند به صورت های مختلف باشد. انواع قرارگیری دندان عقل به شرح زیر می‌باشد:

نهفتگی مزیال

نهفتگی مزیال، رایج ترین نوع نهفتگی دندان عقل است که گاهی اوقات این نوع نهفتگی، نهفتگی کج نامیده می‌شود.هنگامی که دندان عقل به سمت جلوی دهان زاویه دارد، گفته می‌شود که در موقعیت مزیال قرار دارد. این امر می‌تواند منجر به شلوغی و ناهماهنگی دندان های مجاور شود و باعث ناراحتی و مشکل در حفظ بهداشت دهان شود.

نهفتگی دیستال

دندان عقلی که به سمت پشت دهان زاویه داشته باشد در وضعیت دیستال در نظر گرفته می‌شود. این نوع نهفتگی مانند نهفتگی مزیال به دندانی که به صورت جزئی یا کامل نهفته است گفته می‌شود و در آن دندان به صورت زاویه دار و کج قرار گرفته است. تفاوت اصلی این دو وضعیت با یکدیگر این است که در نهفتگی دیستال این کجی به سمت عقب دهان است. لازم به ذکر است نهفتگی دیستال نادرترین نوع نهفتگی دندان عقل است.

نهفتگی عمودی

نهفتگی عمودی به حالتی گفته می‌شود که در آن دندان در حالت مناسب برای بیرون آمدن (به سمت بالا) قرار دارد اما نمی‌تواند بیرون بیاید. معمولا نهفتگی عمودی نیازی به درمان ندارد و اکثر دندانپزشکان مدتی این وضعیت را تحت نظر خواهند داشت تا ببینند نیازی به درمان دارد یا خیر .

نهفتگی افقی

نهفتگی افقی زمانی رخ می‌دهد که دندان کاملا نهفته است و به صورت افقی در زیر لثه قرار دارد. نهفتگی افقی یکی از دردناک ترین انواع نهفتگی است و می‌تواند با آسیب های زیادی همراه باشد. دلیل این آسیب ها این است که دندان عقل با وجود حالت نامناسب خود، تلاش می‌کند بیرون بیاید و موجب فشار آوردن به ریشه ی دندان مجاور خواهد شد.

جراحی دندان عقل چگونه انجام می‌شود؟

جراحی دندان عقل با توجه به نوع قرارگیری دندان انجام می‌شود. برای همین باید پیش از انجام جراحی نوع قرارگیری دندان عقل مشخص شده و سپس با توجه به آن نوع جراحی انتخاب شود. انواع روش های جراحی دندان عقل به صورت زیر می‌باشد:

جراحی دندان عقل نهفته

در صورتی که دندان عقل به صورت نهفته باشد از روش جراحی دندان عقل نهفته استفاده می‌شود. در این روش بعد از بی حسی، لثه برش داده شده و با توجه به شرایط قرارگیری دندان، دندانپزشک اقدام به تکه کردن دندان عقل کرده و سپس آن را بیرون می‌کشد. دندان عقل نهفته دیده نشده و همین نهفته بودن آن می‌تواند برای فرد مشکلات زیادی ایجاد کند.

جراحی دندان عقل نیمه نهفته

در این روش به علت اینکه دندان عقل مانند دیگر دندان ها رشد کرده است به راحتی قابل کشیدن بوده و نیاز به جراحی ندارد. ولی ممکن است در برخی موارد بعد از کشیدن دندان، مقداری از آن در لثه باقی بماند که در این صورت نیاز است تا جراحی انجام شود. در صورتی که دندان عقل نیمه نهفته دارد سریعا اقدام به جراحی نزد بهترین جراح لثه نمایید.

جراحی دندان عقل چقدر طول می‌کشد؟ 

مدت زمان جراحی دندان عقل بسته به عوامل مختلفی می‌تواند متفاوت باشد. این روش معمولاً حدود 45 دقیقه تا یک ساعت در هر دندان طول می‌کشد، اما این ممکن است بسته به پیچیدگی مورد و شرایط بیمار متفاوت باشد. بیماران باید با جراح لثه  یا دندان پزشک خود مشورت کنند تا اطلاعات شخصی در مورد مدت زمان مورد انتظار عمل خاص خود را به دست آورند.

دلایل انجام جراحی دندان عقل

اقدامات قبل از جراحی دندان عقل

قبل از انجام جراحی دندان عقل، دکتر علی قمری در خصوص جراحی دندان و مراحل آن با شما صحبت خواهند کرد. برخی از نکاتی که باید قبل از جراحی مد نظر داشته باشید عبارتند از :

  • در خصوص همه بیماری ها و مشکلات جسمی خود با دندانپزشک صحبت نمایید.
  • تمامی داروهای مصرفی خود (با نسخه و بدون نسخه) را به جراح دندانپزشک بگویید.
  • تمامی سوالات خود را از دندانپزشک در خصوص جراحی دندان عقل بپرسید.
  • در خصوص نحوه جراحی مانند استفاده از بی هوشی و یا بی حسی از جراح بپرسید. در بیشتر جراحی های دهان و دندان فقط نیاز به بیحسی می باشد.
  • در خصوص میزان دوره نقاهت و ماندن در منزل نیز با جراح دندان پزشک خود صحبت نمایید.ممکن اس نیاز به استراحت در خانه باشد و از رفتن به مدرسه و یا محل کار باید خودداری کرد.
  • انتخاب سن مناسب جراحی  دندان عقل باعث می شود دندان ها با فشار دندان عقل به هم ریختگی پیدا نکنند و نیاز به ارتودنسی پیدا نکنید.

آیا جراحی دندان عقل نهفته درد دارد؟

وجود دندان‌های عقل نهفته می‌تواند منجر به انواع مشکلات سلامت دهان از جمله درد، عفونت، شلوغی دندان‌ها و آسیب به دندان‌ها و استخوان‌های مجاور شود. زمانی که دندان عقل فضای کافی برای بیرون آمدن درست از طریق لثه را نداشته باشد، ممکن است نهفته شود، به این معنی که قادر به شکستن کامل بافت لثه نیست که می‌تواند منجر به درد و تورم در ناحیه آسیب دیده و همچنین مشکل در باز کردن دهان و جویدن شود. برداشتن دندان عقل نهفته با جراحی اغلب برای رفع این مشکلات و جلوگیری از عوارض بعدی توصیه می‌شود. در طول این عمل، بیمار معمولاً تحت بی حسی موضعی، آرام بخش داخل وریدی یا بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد تا از راحتی او اطمینان حاصل شود. سپس متخصص لثه یا دندانپزشک برشی در بافت لثه ایجاد می‌کند تا به دندان نهفته دسترسی پیدا کند و ممکن است نیاز به برداشتن استخوان یا تقسیم دندان به بخش هایی برای کشیدن آسان باشد. در حالی که تکنیک های جراحی مورد استفاده برای به حداقل رساندن ناراحتی طراحی شده اند، طبیعی است که بیماران درجاتی از درد و تورم را بعد از عمل تجربه کنند.میزان درد تجربه شده در حین و بعد از جراحی دندان عقل نهفته می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دکتر علی قمری

دکتر علی قمری

فارغ التحصیل از دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در مقطع دکترای دندانپزشکی عمومی و فارغ التحصیل از دانشکده دندانپزشکی همدان در مقطع تخصص پریودانتیکس (جراحی لثه و ایمپلنت) و دارای بورد تخصصی پریودانتیکس، با بیش از یک دهه سابقه فعالیت درمانی حرفه ای می باشد.

برچسب ها:

مقالات مرتبط

جراحی لثه چه انواعی  دارد؟

جراحی لثه چه انواعی دارد؟

جراحی لثه چه انواعی دارد و چرا ممکن است دندانپزشک شما به این روش‌ها نیاز پیدا کند؟ بیماری‌های مربوط به لثه یکی از مشکلات رایج دهان و دندان هستند که...

مراقبت‌های بعد از پیوند لثه

مراقبت‌های بعد از پیوند لثه

مراقبت‌های بعد از پیوند لثه شامل چه مواردی می‌شود؟ جراحی پیوند لثه که به عنوان پیوند بافت لثه نیز شناخته می‌شود، یک روش رایج برای درمان لثه‌های...

مراقبت‌های بعد از جراحی سینوس لیفت

مراقبت‌های بعد از جراحی سینوس لیفت

مراقبت‌های بعد از جراحی سینوس لیفت می‌تواند در ترمیم استخوان فک و در آماده سازی فک برای دریافت ایمپلنت موثر باشد. این مراقبت‌ها شامل نکاتی برای...

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان عقل

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان عقل

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان عقل را باید به صورت دقیق انجام دهید. جراحی دندان عقل یک عمل جدی است که در صورت عدم رعایت دستورالعمل‌های مراقبتی پس از...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *